Ta strona używa plików Cookies. Korzystając z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia

Zamknij

Menu

Partnerzy

Godziny otwarcia

Godziny pracy wydziałów
udostępniania:


- Poniedziałek - Piątek
  godz. 8:00-19:00

- Sobota
  godz. 8:00-15:00

W okresie wakacyjnym
 (lipiec - sierpień):


- Poniedziałek - Piątek godz. 8:00-15:00
- Sobota nieczynne

Facebook

VII Bibliotekarski Festiwal Kulinarny – Inspiracje literacko-kulinarne - sprawozdanie16.05.2016

14 maja 2016 r. Pedagogiczna Biblioteka Wojewódzka im. Marii Grzegorzewskiej oraz Koło Stowarzyszenia Bibliotekarzy Polskich przy PBW w Zielonej Górze zorganizowały VII Bibliotekarski Festiwal Kulinarny pod hasłem „Inspiracje literacko-kulinarne”.
Kolejną edycję tego przedsięwzięcia rozpoczęła Dyrektor Marzena Szafińska-Chadała, serdecznie witając wszystkich gości. Ogłosiła również zmianę formuły festiwalu z konkursowej na biesiadną.
Następnie Anna Aleksandrowicz dokonała podsumowania dotychczasowych odsłon naszej imprezy poprzez „Opowieść o niebanalnych wydarzeniach kulinarnych”. Zaraz potem odbyliśmy swoistą podróż w przeszłość, oglądając, na licznych slajdach, fotografie z poszczególnych edycji Bibliotekarskiego Festiwalu Kulinarnego.
Nie zabrakło również literackich inspiracji zgodnie z tegorocznym hasłem. Jako pierwsza wystąpiła Jolanta Stadnik z barwną opowieścią na temat upodobań kulinarnych Hemingwaya. Z kolei Małgorzata Siadaczka rozbawiła gości nawiązaniem do utworu Ludwika Jerzego Kerna „Apage Satanas czyli egzorcyzmy tyjącego”. Pojawiły się również inspiracje utworem Stephanie Meyer „Zmierzch” oraz postacią Wisławy Szymborskiej, znanej nie tylko ze swej literackiej twórczości, ale także organizacji oryginalnych spotkań towarzyskich. Wszystko to miało służyć nie tylko odczytywaniu smaków z literatury, poszukiwaniu łączności między kuchnią a literaturą, ale również pobudzeniu apetytu u naszych szanownych gości. Kiedy więc nadszedł moment degustacji, uczestnicy spotkania chętnie próbowali smakołyków, o których wcześniej tak barwnie opowiadali ich twórcy. O twórcach bowiem mowa, gdy zajmujemy się sztuką, a kulinaria to również forma sztuki, podkreślał Adam Wojciech Bagiński. Artysta-Malarz, Przyjaciel Biblioteki osobiście wręczył, prezentującym potrawy, swoje znakomite akwarele. Kolejną nagrodą były kalendarze, ufundowane przez Zbigniewa Jaworskiego z jego pięknymi rysunkami lubuskiej architektury.
Ucieszyła nas obecność stałych bywalców corocznych Bibliotekarskich Festiwali Kulinarnych i widok nowych twarzy. Mamy nadzieję, że wszystkim obecnym udzielił się radosny nastrój oraz wspaniała atmosfera duchowej i cielesnej uczty.
 
(red. Anna Aleksandrowicz, fot. Tadeusz Semczuk)

 

-A A +A
Powrót