Ta strona używa plików Cookies. Korzystając z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia

Zamknij

Menu

Partnerzy

Godziny otwarcia

Godziny pracy wydziałów
udostępniania:


- Poniedziałek - Piątek
  godz. 8:00-19:00

- Sobota
  godz. 8:00-15:00

W okresie wakacyjnym
 (lipiec - sierpień):


- Poniedziałek - Piątek godz. 8:00-15:00
- Sobota nieczynne

Facebook

VI Festiwal Kulinarny – sprawozdanie11.05.2015

9 maja w Pedagogicznej Bibliotece Wojewódzkiej im. Marii Grzegorzewskiej w Zielonej Górze odbyła się kolejna edycja Festiwalu Kulinarnego. To już szósty raz PBW w Zielonej Górze z Kołem SBP zorganizowały ucztę dla zgromadzonych w Bibliotece smakoszy, tym razem pod hasłem "Wybieram kuchnię polską”. Nasi goście mieli okazję degustować dania konkursowe oraz przysmaki zaoferowane poza konkursem. Towarzyszyła temu prezentacja każdej potrawy przez ich autorów w nawiązaniu do tegorocznej tematyki Festiwalu. Komisja Konkursowa w składzie: Dyrektor PBW Marzena Szafińska-Chadała, Nauczyciel Roku 2006 Danuta Konatkiewicz, ceniony Artysta-Malarz Adam Wojciech Bagiński oraz Przyjaciel Biblioteki Lucjan Stadnik, na podstawie głosów zgromadzonej publiczności, wyłoniła zwycięskie stoisko kulinarne. Okazało się, że spośród wszystkich konkursowych potraw, chłodnik w wykonaniu Jolanty Stadnik, przyrządzony według przepisu niezwykle popularnej w XIX wieku autorki książek kulinarnych Lucyny Ćwierczakiewiczowej w klimatycznej, nawiązującej do tej postaci aranżacji stoiska, zdobył serca i podniebienia gości. Zwyciężczyni konkursu oraz pozostałe laureatki :Anna i Magdalena Aleksandrowicz, Małgorzata Warmuz oraz Wanda Stokłosa z Aleksandrą Kmiećkowiak zostały uhonorowane okolicznościowymi dyplomami, nagrodami książkowymi oraz akwarelami Adama Wojciecha Bagińskiego.
 
(red. A. Aleksandrowicz, fot. R. Zubowicz)

-A A +A
Powrót