Ta strona używa plików Cookies. Korzystając z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia

Zamknij

Menu

Partnerzy

Godziny otwarcia

Godziny pracy wydziałów
udostępniania:


- Poniedziałek - Piątek
  godz. 8:00-19:00

- Sobota
  godz. 8:00-15:00

W okresie wakacyjnym
 (lipiec - sierpień):


- Poniedziałek - Piątek godz. 8:00-15:00
- Sobota nieczynne

Facebook

VIII bibliotekarski festiwal kulinarny - sprawozdanie16.05.2017

     13 maja 2017 r. Pedagogiczna Biblioteka Wojewódzka im. Marii Grzegorzewskiej oraz Koło Stowarzyszenia Bibliotekarzy Polskich przy PBW w Zielonej Górze zorganizowały VIII Bibliotekarski Festiwal Kulinarny pod hasłem „Przepisy, smaki i zapachy. Oczywiście!”. Tytuł, tradycyjnie nawiązywał do Ogólnopolskiego Tygodnia Bibliotek, w ramach którego odbywa się nasza coroczna impreza dla smakoszy.
     Kolejną edycję przedsięwzięcia rozpoczął prowadzący Bibliotekarskie Festiwale Kulinarne Tadeusz Semczuk, serdecznie witając wszystkich gości. Przypomniał zmianę formuły z konkursowej na biesiadną. Następnie zachęcił uczestników do opisania przyniesionych potraw, a żeby ośmielić grono częstujących swoimi smakołykami, zaczął od prezentacji swojego bigosu cygańskiego.
     Stół, aż uginał się od apetycznych dań, o którym każdy z jej autorów barwnie opowiedział, podając składniki i źródło pomysłu, co tylko spotęgowało apetyt zebranych w sali wykładowej PBW. Warto podkreślić, że nie tylko pracownicy, ale również przyjaciele naszej biblioteki zachęcali do degustacji swoich potraw. Zaraz ustawiła się długa kolejka gotowych skosztować przekąsek (tu dominowały sałatki), dań głównych, jak gulasz, czy tarta ze szpinakiem, aż po ciasta, cynamonowe bułeczki, rogaliki, bakaliowe kulki oraz deser z nasionami chia. Zarówno dania na słono, jaki i słodkości najwyraźniej podbiły żołądki festiwalowych gości.
W trakcie biesiadowania odbyliśmy podróż w przeszłość, oglądając, na licznych slajdach, fotografie z dotychczasowych edycji Bibliotekarskiego Festiwalu Kulinarnego.
Była także możliwość wymiany przepisów i książek kucharskich oraz podzielenia się kuchennymi dodatkami w postaci przypraw i ziół.
Z przyjemnością odnotowujemy liczną obecność stałych bywalców corocznych Bibliotekarskich Festiwali Kulinarnych i widok nowych twarzy. Mamy nadzieję, że wszystkim obecnym udzielił się radosny nastrój oraz wspaniała atmosfera duchowej i cielesnej uczty.
 
(red. Anna Aleksandrowicz, fot. Renta Zubowicz)

 
Powrót